Află când și cum să le folosești!
Toată lumea (mai puțin specialiștii Google Ads) pare să creadă că sunt doar două tipuri de reclame Google:
- „Cele care apar când cauți ceva pe Google” – search
- „Cele care îți apar pe site-uri” – display
De fapt, treaba nu stă chiar așa. Chiar dacă cele menționate mai sus sunt cele mai populare, Google are în total 9 tipuri de campanii diferite și 20 de tipuri de anunțuri.
În acest articol vei afla TOATE tipurile de reclame Google. Ce sunt, unde se afișează și când să le folosești. Să începem!
- Campaniile Google Search
Campaniile Search sunt anunțuri text din rezultatele căutării, care îți permit să ajungi la utilizatori în timp ce aceștia caută ceva exact pe Google. Astfel le poți afișa produsele sau serviciile tale pentru a genera vânzări, clienți potențiali sau trafic către site-ul tău.
Tipurile de anunțuri Search:
Anunțuri adaptabile – prin acestea Google testează automat diferite combinații de titluri și descrieri și „învață” care dintre acestea aduc cele mai bune performanțe. Nu te lenevi, adaugă toate cele 15 titluri și 4 descrieri, nici nu știi care combinație va aduce cele mai bune rezultate.
Anunțurile pentru apeluri sunt concepute pentru a încuraja oamenii să-ți sune compania direct din anunț și se afișează numai pe dispozitivele care efectuează apeluri telefonice. Atunci când un client potențial dă click pe un astfel de anunț, acesta va începe un apel de pe dispozitivul său.
Anunțuri dinamice îți economisesc timp. Acestea sunt create de către Google folosind informații din conținutul site-ului tău și o scurtă descriere pe care tu o furnizezi. Sunt ideale pentru companiile cu un site web bine dezvoltat.
- Campaniile Google Display
Campaniile Display sunt anunțuri bazate pe imagini care se afișează pe site-urile din Rețeaua Display Google, în timp ce utilizatorii navighează pe aceste site-uri.
Îți oferă mai multe opțiuni de targetare pentru a-ți afișa strategic anunțul în fața clienților potențiali la locul și momentul potrivit.
Tipurile de anunțuri Display:
Anunțuri Display de tip imagine: acestea sunt anunțuri statice pe care le încarcii din bannerele sau fotografiile tale.
Anunțuri Display adaptabile: își ajustează automat dimensiunea, aspectul și formatul pentru a se potrivi cu aproape orice spațiu publicitar disponibil și pentru a îmbunătăți performanța. Încarcă diverse materiale (imagini, titluri, logo-uri, videoclipuri și descrieri), iar combinația optimă și dimensiunea elementelor vor apărea în anunțuri de pe site-uri web, aplicații, YouTube și Gmail.
- Campaniile Video
Campaniile video îți permit să-ți afișezi anunțurile în format video pe YouTube, site-uri web și aplicații care sunt parteneri video Google.
Tipurile de anunțuri Video:
Anunțuri in-stream care se pot închide: anunțuri video care apar înainte, în timpul sau după conținutul transmis în flux, pe care spectatorii au opțiunea să le omite după 5 secunde.
Anunțuri in-stream care nu se pot închide: anunțuri video care apar înainte, în timpul sau după conținutul transmis în flux pe care spectatorii trebuie să-l vizioneze integral (maximum 15 secunde).
Anunțuri video în feed: o imagine în miniatură a videoclipului tău cu text care invită spectatorii să facă click pentru a viziona mai multe. Acestea apar în destinații de plasare precum rezultatele căutării YouTube, lângă videoclipuri YouTube similare și multe altele.
Anunțuri fulger: anunțuri care nu se pot închide, care durează 6 secunde sau mai puțin și care sunt redate înainte, în timpul sau după un alt videoclip.
Anunțuri outstream: anunțuri video exclusive pentru dispozitive mobile care apar numai pe site-urile Google Video Partner, nu pe YouTube. Ele se redau automat pentru spectatori cu sunetul oprit pentru a invita spectatorii să vizioneze versiunea completă cu sunetul activat.
Anunțuri masthead: disponibile numai pe bază de rezervare prin intermediul unui reprezentant de vânzări Google, aceste anunțuri sunt redate automat fără sunet timp de până la 30 de secunde. Acestea apar în partea de sus a feedului paginii de pornire YouTube.
- Campaniile Google Shopping
Acest tip de campanie publicitară funcționează pe baza unui feed de produse pe care îl introduci în Google Merchant Center. Spre deosebire de un anunț Search care afișează numai text, anunțurile pentru Cumpărături Google afișează utilizatorilor o fotografie a produsului tău, plus un titlu, preț, numele magazinului și multe altele. Aceste reclame oferă utilizatorilor claritate despre produsul pe care îl vinzi înainte de a face click pe anunț, ceea ce îți poate aduce clienți potențiali mai calificați.
Tipurile de anunțuri Shopping:
Anunțuri Shopping pentru produse: acestea sunt anunțurile Shopping obișnuite pe care le vezi pe SERP atunci când cauți să cumpărați ceva online. Acestea includ o imagine a produsului tău împreună cu orice informații relevante, cum ar fi prețul.
Anunțuri Shopping pentru inventar local: dacă trimiți inventarul magazinului tău la Google Ads Merchant Center, aceste anunțuri se vor afișa pentru cei care caută din apropiere. Aceste anunțuri sunt identice cu anunțurile Shopping de produse, dar includ dacă articolul afișat este în stoc pentru ridicarea din magazin.
- Campaniile Google Smart
Campaniile Smart sunt create și gestionate de către Google și după cum spune el, folosește inteligența artificială pentru a livra rezultate mai bune. Tot ce trebuie tu să faci este să adaugi câteva informații inițiale în timpul procesului de configurare. Aceste campanii promovează afacerea ta în motorul de căutare Google, Hărțile Google și în alte destinații de plasare, cum ar fi YouTube sau site-uri partenere.
Deoarece Google creează și gestionează acest tip de campanie, avantajul ei principal este economisirea timpului. Dar lipsa controlului manual poate însemna multe încercări și erori din partea automatizării de la Google. (ceea ce va duce inevitabil la buget cheltuit în zadar)
Există doar un tip de campanie Smart, dar acestea se pot afișa pe toate proprietățile Google, singura diferență fiind în procesul de creare și gestionare al acestora.
- Campaniile Performance Max
Un alt tip automat de campanie Google Ads, Performance Max, permite specialiștilor și advertiserilor să acceseze întregul inventar Google Ads dintr-o singură campanie.
Este conceput pentru a completa campaniile tale de căutare bazate pe cuvinte cheie, pentru a găsi mai mulți potențiali clienți pe toate canalele Google, cum ar fi YouTube, Display, Search, Discover, Shopping, Gmail și Maps.
Campaniile Performance Max înglobează și campaniile Locale, pe care până de curând le puteai seta aparte.
Îți setezi un obiectiv principal, introduci materiale și informații despre produsele sau serviciile tale, iar platforma generează automat anunțuri în toate destinațiile de plasare disponibile. Google folosește învățarea automată pentru a identifica combinațiile și destinațiile de plasare cu cele mai bune performanțe.
Campaniile Performance Max sunt despre performanță, astfel sunt recomandate în special afacerilor cu un buget mai mare și care se concentrează pe e-commerce.
La fel ca Smart, există doar un tip de campanii Performance Max, dar acestea se pot afișa pe absolut toate proprietățile Google.
- Campaniile pentru Aplicații
Campaniile pentru aplicații sunt menite să stimuleze descărcări sau interacțiune cu aplicația ta și pot apărea în Search, Google Play, YouTube, Discovery și în Rețeaua de display Google.
Ele arată similar cu celelalte anunțuri, cu câteva rânduri de text și o imagine a aplicației în funcție de plasare. Anunțurile sunt create folosind textul și imaginile furnizate în Google Play, iar tu îți stabilești doar bugetul și locația.
Tipurile de campanii pentru Aplicații:
Instalările aplicației: anunțuri care îi încurajează pe utilizatori să instaleze aplicația. Afișează butonul de „Descarcă”.
Interacțiunea cu aplicația: direcționează utilizatorii aplicației existenți către o anumită pagină de destinație.
Pre Înregistrarea aplicației (numai Android): creează un public pentru aplicația ta înainte ca aceasta să fie lansată pe Google Play.
- Campaniile Google Discovery
La fel automatizate, campaniile Google Discovery folosește semnale Google despre public și despre intențiile clienților pentru a te ajuta să oferi experiențe publicitare personalizate utilizatorilor care sunt pregătiți să-ți descopere brandul și să interacționeze cu acesta.
Similar altor campanii Google, poți modifica anumite elemente în campanii, cum ar fi textul și imaginile, dar atunci când vine vorba de gestionarea plasărilor reale ale anunțurilor, platforma se ocupă de tot.
Campaniile Discovery apar exclusiv pe feed-ul din Gmail, YouTube și Aplicația Google.
- Anunțurile Google Local Services
Anunțurile Google Local Services nu sunt difuzate prin platforma Google Ads, dar apar în Căutarea Google. Când clienții dau click pe anunțuri, ei îți pot suna compania sau îți pot trimite mesaje.
Companiile își completează profilul de companie Google și trec printr-un proces amplu de verificare. Odată aprobat, anunțul tău va apărea cu o insignă sau o bifă verde și vei plăti numai atunci când un client te va contacta din acel anunț.
Notă: Dacă ești susținut de Garanția Google și clienții tăi (care au ajuns la afacerea ta prin intermediul anunțurilor pentru servicii locale) nu sunt mulțumiți de calitatea muncii, Google poate să ramburseze clientului până la $2000.
Felicitări. Acum știi absolut toate tipurile de campanii și anunțuri Google. Poți analiza și decide care tip de campanie va fi mai eficient pentru tine și îți poți diversifica sursele de trafic pe site.
Spor la conversii!