Despre targetarea Google Display Ads
Google are peste 20 de tipuri diferite de anunțuri. Fiecare dintre ele are beneficiile sale, iar în dependență de nișă, competiție și buget, diferite campanii se vor dovedi mai profitabile pentru tine.
Astăzi vreau să ne aprofundăm în una din cele mai populare tipuri de campanii Google – Display. Și mai exact, în acest articol îți voi spune cum alegi exact cine va vedea reclama ta.
În comparație cu reclamele Search, reclamele Display nu se afișează doar celor care caută în mod activ produsul sau serviciul tău. Opțiunile sale de targetare îți oferă posibilitatea de a ajunge la un public mult mai mare, la fel de relevant pentru afacerea ta și care ulterior poate fi convertit în vânzări.
Campaniile Display îți oferă 2 tipuri principale de targeting:
- Targetarea în bază de public.
- Targetarea în bază de context.
Când vine vorba despre targetarea în bază de public, poți alege dintre:
Remarketing
Îți permite să afișezi anunțuri pe site-uri și în aplicații din Rețeaua de display pentru acele persoane care ți-au accesat anterior site-ul sau care au interacționat cu compania ta. De asemenea, poți adapta și personaliza mesajele pentru persoanele respective. (spre exemplu, să le arăți exact produsele pe care au dat click)
Targetarea unui anumit public
Îți permite să te adresezi utilizatorilor în funcție de interesele acestora, cum ar fi sport sau călătorii, chiar și atunci când accesează o pagină referitoare la un alt subiect.
- Segmente de public cu interese similare: Această categorie include peste 80 de grupuri diferite bazate pe interese sau hobby-uri, cum ar fi „fani de sport”, „entuziaști auto” sau „părinți”. Poți alege să afișezi anunțurile unuia sau mai multor dintre aceste segmente de public.
- Segmente de public din cadrul pieței: Prin acestea poți identifica clienții care caută în mod activ produse sau servicii similare cu ale tale. Folosind același exemplu, aceștia ar putea fi clienții care au adăugat un telefon în coșul de cumpărături în timp ce navighează pe un site web sau cei care au răsfoit numeroase site-uri legate de telefoane.
Targetare în funcție de criterii demografice
Îți permite să abordezi utilizatorii care aparțin unei anumite categorii demografice, incluzând sexul, vârsta și statul parental. Spre exemplu: femei, între 25-34, părinte.
Targetare după lista de clienți
Îți permite să folosești datele online și offline pentru a atrage și a relua legătura cu clienții din Rețeaua de căutare, fila Cumpărături, Gmail, YouTube și Rețeaua de display. Folosind informațiile de contact oferite de clienți, aceasta va direcționa anunțurile către clienții respectivi și către alți clienți similari.
Targetarea în bază de context
Această metodă de targeting folosește cuvintele cheie sau subiectele pe care le-ai ales, pentru a crea legătura între anunțurile tale și site-uri relevante.
Notă: acest lucru este valabil numai pentru termenii care au „Conținut” ca setare pentru cuvintele cheie.
Targetarea în baza cuvintelor cheie
Începe cu adăugarea cuvintelor cheie pentru conținut. Ulterior Google analizează conținutul fiecărei pagini web sau adrese URL din Rețeaua de display, luând în considerare factori precum: textul, limba, linkuri externe, etc. După care stabilește tema centrală a fiecărei pagini web.
Atunci când cuvântului cheie (cu setarea „Conținut”) îi corespunde conceptului sau temei centrale a unei pagini web, anunțul va fi eligibil să se afișeze în pagina respectivă.
Targetarea în baza unui subiect general
Cuvintele cheie sunt termeni individuali, în timp ce un subiect este un concept sau tema principală a unei pagini web, nu doar termenii individuali.
Are același principiu de funcționare, dar cu o mică excepție: dacă un subiect pe care l-ai ales se potrivește cu tema centrală a unei pagini web, atunci anunțul tău va fi eligibil să se afișeze.
Notă: Afișarea efectivă a anunțului în pagina respectivă depinde oricum de o serie de factori, cum ar fi limba și direcționarea în funcție de locație.
Destinații de plasare
O opțiune de targetare care îți oferă posibilitatea de a alege exact site-ul pe care se vor afișa anunțurile tale. Spre exemplu, poți alege ca reclamele tale să se afișeze doar pe forbes.com. Astfel, dacă ești sigur că publicul tău țintă se află pe un singur site, te poți axa doar pe acesta.
Notă: Reclama ta va apărea pe site-ul specificat doar dacă acel site face parte din Google Display Network.
Audiență personalizată
Una din cele mai eficiente metode de targetarea, aceasta se împarte în 3 categorii:
- Bazat pe cuvinte cheie – îți oferă posibilitatea de a afișa anunțul tău persoanelor care au căutat anumite cuvinte cheie în motorul de căutare. Știu sună complicat, dar e același principiu de funcționare ca la reclamele Search. Doar că în loc să-i afișezi reclama direct în motorul de căutare, i-o afișezi ulterior, atunci când navighează pe alte site-uri.
- Bazat pe URL-uri – introduci adresele site-urilor web (URL-uri) pe care le-ar putea vizita clientul tău ideal. Anunțurile tale vor ajunge la persoane care au vizitat acele adrese URL sau alte site-uri similare.
- Bazat pe aplicații – introdu numele aplicațiilor pe care crezi că le-ar putea folosi clientul tău ideal, iar anunțurile tale se vor afișa persoanelor care descarcă și folosesc acele aplicații sau alte aplicații similare.
Acestea sunt modalitățile de targetare a reclamelor Google Display. Încearcă-le, combină-le și obține soluția ideală pentru tine și afacerea ta.