Cum controlezi pe ce platforme se afișează reclama ta?
Optimizarea Google Ads este procesul de ajustare a contului, a campaniilor, a cuvintelor cheie, a targhetării și a anunțurilor propriu-zise pentru a maximiza fiecare cent pe care îl cheltui.
Principiul de funcționare e foarte simplu, faci constant modificări în contul de reclamă pentru a obține costuri din ce în ce mai mici și conversii din ce în ce mai multe.
În acest articol vei învăța cum să optimizezi o campanie Google Ads în baza destinațiilor de plasare, sau în alte cuvinte – cum controlezi pe ce platforme se afișează reclama ta.
Destinațiile de plasare sunt site-urile, canalele de youtube și aplicațiile mobile pe care se afișează bannerele noastre (ale clientului) de tip GIF, simple sau html5.
Întrucât rețeaua Google Display cuprinde milioane de site-uri, inclusiv aplicațiile mobile și platforma YouTube, ne dăm seama că nu toate sunt tocmai potrivite pentru plasarea unui banner publicitar. Asta înseamnă că noi trebuie să filtrăm aceste destinații și să facem tot posibilul ca să ne afișăm doar pe cele mai potrivite destinații posibile.
Destinațiile potrivite ne vor aduce publicul potrivit și ne vor utiliza bugetul de promovare la potențialul lui maxim. Nu vom irosi buget pe click-urile din aplicațiile mobile (în special cele cu jocuri) sau site-uri dubioase, care prin diverse trucuri te fac să dai click pe bannere.
Noi urmăm câteva reguli de bază când vine vorba de analiza destinațiilor de plasare:
1. Blocăm din start categoriile de aplicații mobile – ABSOLUT TOATE
Din experiență putem spune că reclamele pe aplicațiile mobile nu funcționează aproape niciodată, cu mici excepții. Da, acestea aduc muuulte afișări și clickuri și de obicei sunt foarte ieftine… prea ieftine. Majoritatea aplicațiilor folosesc diferite tactici prin care să „facă” utilizatorul să dea click pe bannere, astfel click-urile din aplicații sunt involuntare și necalitative, iar utilizatorul după ce a „ajuns” la tine pe site, îl părăsește după 1-2 secunde.
Lăsând aceste campanii să ruleze doar ne irosim bugetul și ne creștem artificial cifrele din Analytics… amăgindu-ne pe noi înșine.
O excepție de la această regulă ar putea fi doar în cazul în care promovezi alte aplicații mobile sau dacă alegi DOAR câteva aplicații anume pe care să apară reclama ta.
Cum blochezi categoriile de aplicații mobile?
1. În contul tău de reclamă, alege opțiunea „Placement exclusion lists” din compartimentul „Tools and settings”.
2. Apoi alege opțiunea „+” și „New list”.
3. Găsește și accesează căsuța „App categories”.
4. Iar la final, selectează și adaugă în această listă toate categoriie de aplicații mobile. După care salveaz-o.
2. Creăm câte o listă de destinații negative per fiecare tip de destinație de plasare – site-uri, canale youtube, și aplicații.
Acestea sunt setate la nivel de Cont în secțiunea “Liste de excludere ale destinațiilor de plasare” și se aplică la fiecare campanie de tip display, astfel reclamele nu se vor afișa pentru destinațiile din acele liste. Noi adăugăm lista noastră pe care am dezvoltat-o în peste 8 ani de activitate și care conține 50,000+ destinații negative.
Dacă ești încă la început și nu ai o asemenea listă, poți folosi una din cele oferite de Google și să îți construiești, încetul cu încetul propria ta listă. Cum? Vezi la punctul următor.
3. Optimizăm lista de destinații
Săptămânal analizăm unde se afișează campaniile noastre display și excludem manual destinațiile irelevante sau dubioase. Aceste destinații le adăugăm mai apoi în lista noastră de destinații negative, iar așa îți poți creea și crește propria ta listă.
Sunt mai mulți indicatori pe care îi urmărim pentru a determina ce destinații excludem. Spre exemplu, de cele mai multe ori excludem destinațiile care au conținut pentru copii, jocuri, desene animate sau site-urile cu mult conținut video.
Pe lângă asta trebuie să fim atenți și la CTR (rata de click). Reclamele Display au de regulă un CTR scăzut, sub 1%, astfel toate site-urile care ne oferă un CTR de peste 1% sunt dubioase sau mai bine zis, aplică sisteme prin care să “facă” utilizatorul să dea click pe bannere. Nu mai vorbim de cele care oferă 10% sau chiar 20% CTR… pe acestea le excludem imediat.
Unde găsești destinațiile de plasare?
Poți găsi destinațiile de plasare la nivel de cont, în secțiunea „Conținut”, subsecțiunea „Unde s-au afișat anunțurile”.
Așa îți poți optimiza de unul singur reclamele Google în baza destinațiilor de plasare. Încearcă metodele de mai sus și vezi cum rezultatele din cont ți se vor îmbunătăți parcă de la sine.