24 elemente Google Ads: Ghid complet de setare pentru rezultate mai bune

Anunțurile de publicitate însoțite de elemente devin mai utile și mai vizibile. Asta pentru că rata de clickabilitate este mai mare, iar asta înseamnă mai multe conversii și vânzări. Totuși, de la vorbă la faptă este o cale lungă, de aceea am creat un ghid în care vei afla  despre cum funcționează elementele, care sunt mai efective și cum trebuie să le setezi și utilizezi corect.

Repetăm! Ce sunt elementele și când sunt necesare?

În articolul precedent am explicat că elementele sunt informațiile suplimentare pe care le poți vedea alături de un anunț text. Acestea pot fi setate manual sau automate. 

De ce sunt necesare? 
Simplu – Elementele fac un anunț mai vizibil și mult mai informativ! 

Vezi aceste două exemple: 

Mai mult, elementele merită a fi folosite și din alte motive:

  • nu trebuie să plătești separat pentru elemente – plata se efectuează per click pe anunțul de publicitate;
  • oferi mai multă informație și utilizatorul are posibilitatea de a interacționa cu compania ta fără a face click pe anunț – de exemplu, dacă un utilizator deschide un anunț pe desktop și formează manual numărul de telefon specificat în acesta;
  • elementele sunt ușor de gestionat – pot fi exportate/aplicate la alte companii și transferate între niveluri (cont, campanie, grup de anunțuri);
  • ai la îndemână statistici despre elemente, deci poți evalua eficacitatea lor.

Nota bene! 

De obicei, clickurile pe anunțurile însoțite de elemente costă mai scump. Asta se datorează CTR-ului estimat  mai mare atunci când anunțul are elemente. Pentru Google, adăugarea elementelor înseamnă, de fapt, afișarea anunțurilor pe o poziție mai înaltă, unde CTR-ul este mai mare. Asta însă, nu înseamnă că trebuie să cheltui mai mult buget, întrucât efectul anticipat acoperă creșterea prețului per click. 

Important!

Elementele nu se afișează mereu. Faptul că ai adăugat toate tipurile de elemente nu înseamnă că ele se vor afișa întotdeauna. Iată 3 factori de care depinde afișarea elementelor:

  • Ratingul anunțului – aici se are în vedere anume ratingul anunțului (Ad Rank) și nu puterea anunțului (Quality Score). Ratingul anunțului depinde de suma licitată, de calitatea anunțului și a paginii de destinație, de contextul termenului de căutare și de alți factori. Dacă elementele nu sunt afișate, atunci poziția nu este suficient de mare. Soluția simplă este să crești prețul de licitare. Soluția mai anevoioasă este să lucrezi la calitatea anunțurilor și a paginilor de destinație. 
  • Poziția anunțului – Google nu poate da mai multe clickuri anunțurilor cu o poziție inferioară, decît celor cu o poziție superioară. 
  • Alte elemente pe care le-ai setat – în timpul licitației, Google selectează combinația de elemente care ar avea cel mai mare impact. Prin urmare, cu cât mai multe elemente vei seta, cu atât sistemul va avea un „meniu” mai complex pentru combinarea diferitelor opțiuni. 

Chiar dacă elementele nu se vor afișa mereu, îți recomandăm să le setezi, iar dacă vor fi diferite asta îți va aduce un rezultat și mai bun. Mai ales că ai din ce alege…

14 tipuri de elemente cu setare manuală obligatorii

  1. Elemente de sitelink 

 

Important de știut:

  • trebuie setate minim 2 elemente de sitelink pentru ca acestea să poată fi afișate;
  • numărul de sitelinkuri dintr-un anunț depinde de lungimea lor și dispozitivul pe care se afișează;
  • pe desktop nu pot fi afișate mai mult de șase sitelinkuri, iar pe dispozitivele mobile – până la opt;
  • sitelinkurile setate la niveluri inferioare vor avea prioritate față de sitelinkurile de la niveluri superioare;
  • domenul (www.site.md) din sitelink trebuie să se potrivească cu domenul link-ului din anunț.

Logica de creare a elementelor de sitelink

Înainte de a crea elementele de sitelink, încearcă să analizezi schema după care acestea se vor afișa.

Să vedem ce variante ar putea exista:

Sitelinkuri la nivel de cont. Principalul lucru pe care NU trebuie să-l faci este să nu creezi elemente de sitelink la nivel de cont cu link-uri spre produse, servicii, categorii sau promoții. În așa caz, algoritmul google le va combina în mod haotic. În rezultat, poți ajunge la o astfel de situație: la vânzarea apartamentelor vor fi afișate link-uri spre chirii de apartamente sau reparații apartamente. 

 

Sitelinkuri la nivel de campanie. Aici ar fi logic să adaugi termenii și condițiile de plată și livrare, oferte, consultații online. Dacă într-o campanie se promovează un tip de produse, atunci poți adăuga sitelinkuri spre produsele cele mai populare.

Sitelinkuri la nivel de grup de anunț. Aici poți urmări specificul produsului/serviciului promovat în acest grup. Spre exemplu:

  • arată specificațiile produsului

  • oferă sitelinkuri pentru servicii suplimentare

  • arată condițiile de plată, livrare, creditare

  • dacă se promovează o categorie de produse, poți oferi sitelinkuri la cele mai recunoscute branduri

  1. Elemente de înștiințare

Acestea reprezintă descrieri/puncte forte scurte ale companiei/produsului/ofertei. Acestea nu sunt clickabile, iar vizual arată ca o continuare a descrierii 2 de la anunț.

Cum să crești eficiența elementelor de înștiințare:

  • adaugă înștiințări mai generale la niveluri superioare („livrare fără contact”, „lucrăm 24/7” etc.);
  • oferă detalii de valoare (evită expresiile „meseriași profesioniști”, „experiență de muncă extinsă”, „prețuri favorabile” etc.);
  • fii succint – în acest caz, sistemul va arăta mai multe înștiințări și vor fi percepute mai bine.
  1. Elemente de fragmente structurate de informații

Acestea te ajută să descrii mai multe caracteristici ale produsului/serviciului tău. Ele sunt însoțite de un antet (ex: Cursuri) și de mai multe valori (SEO, Google Ads, Design UI, etc). Acestea nu sunt clickabile. 

 

Despre ce să scrii în elementele cu fragmente structurate de informații?

Acestea sunt unele din cele mai simple tipuri de elemente, întrucât acestea sunt condiționate de un antet, ceea ce înseamnă că în mare parte nu trebuie să inventezi nimic.

Iată câteva exemple:

Servicii

Modele

  1. Elemente de apel

Aceste elemente afișează numărul de contact alături de anunț. Pentru afișările desktop acestea nu sunt clickabile, iar pentru dizpozitivele mobile – da. Un utilizator te poate suna direct din anunț dacă utilizează un telefon mobil, iar acest sunet va fi egalat cu un click pe anunț. 

Elementele de apel pot fi setate și pentru rețeaua de Display, însă:

  • acestea se vor afișa doar pe dispozitivele mobile
  • nu funcționează rapoartele sunetelor
  • nr. de telefon nu sunt disponibile pentru campaniile de remarketing sau pentru campaniile cu obiectivul de promovare a aplicațiilor.

Nota bene!

Elementele de anunț sunt metoda permisă de adăugare a unui nr. de contact într-un anunț. Adăugarea unui nr. de contact în textul anunțului sau în titlurile acestuia este interzisă prin politicile Google Ads.

Important!
Verifică dacă raportul pentru sunete este activat. Urmează instrucțiunea din acest screen:


Cerințe pentru elementele de apel 

Există o serie de cerințe pe care este important să le respecți pentru ca elementul să fie aprobat:

  • numărul trebuie să fie valid – angajații Google apelează periodic numerele de telefon pentru a confirma autenticitatea și apartenența la compania promovată;
  • nu poți adăuga numere de fax, numerele de telefon cu plată și numere cu combinații de litere;
  • numerele virtuale și numerele fără robot telefonic sunt inacceptabile;
  • numărul trebuie să corespundă țării vizate (de exemplu, dacă vizezi Republica Moldova, nu vei putea specifica un număr de telefon român).
  1. Elemente de formular de client potențial

Cu ajutorul elementului de formular de client potențial poți face o legătura rapidă cu un potențial client, dacă acesta a completat formularul. Acesta se afișează doar pe dispozitivele mobile. 

Formularul poate fi utilizat pentru astfel de sarcini:

  • reprezentanțe auto – înregistrați clienți potențiali pentru teste drive-uri;
  • pentru dezvoltatori – înregistrează potențiali clienți pentru vizualizarea obiectelor;
  • organizatori de evenimente – acceptă cereri de participare;
  • pentru comercianții cu amănuntul – pentru a crește vânzările cu bonusuri;
  • business informațional – pentru a construi o bază de abonați.

Formularul este cel mai potrivit pentru companiile care vând un produs complex. De exemplu, platformele de marketing. Folosind un formular, poți oferi conținut valoros ca magnet în schimbul informațiilor de contact. Apoi poți urma structura promovării de-a lungul pâlniei de vânzări.

  1. Elementele cu locație

Acest tip de element este foarte util pentru 2 tipuri de advertiseri:

  • business-uri care au un oficiu offline – restaurante, saloane de frumusețe, saloane auto, etc. Dacă dețineți direct magazinele, anunțurile cu elemente cu locație îi ajută pe utilizatori să interacționeze și să vă viziteze compania.
  • pentru producători. Ideea este că anunțul arată cele mai apropiate lanțuri de retail în care există un produs căutat. Adresele dealer-ului sunt, de asemenea, acceptate.

Pentru varianta desktop acestea vor arăta așa, iar după click se va deschide Google Maps.  

Pentru dispozitivele mobile, elementele de locație se vor deschide la fel, însă devine posibilă și crearea traseului. 

Important! Acest element poate fi utilizat doar după configurarea unui cont de Google Business Profile. Dacă vei indica în GBP că compania ta s-a închis pentru o anumită perioadă (de pandemie, spre exemplu), aceasta nu se va afișa în Google Ads, deci nu trebuie să o stopezi.

  1. Elemente de preț

Aceste elemente arată mai mult sau mai puțin ca elementele de sitelinkuri, doar că cele de preț sunt îndreptate anume spre promovarea produselor sau serviciilor. Iată cum vor arăta acestea pentru varianta desktop și mobilă.

Trebuie de menționat că pentru valuta Republicii Moldova elementul de preț încă nu este adaptat, de aceea nu vei putea utiliza acest element la maxim. Totuși, vei putea utiliza aceste elemente dacă promovezi un produs/serviciu pentru care se percepe mai mult valuta străină. De exemplu: piața imobiliară, automobile, etc.

Cum să crești eficiența elementelor de preț:

  • adaugă cel puțin 8 prețuri – astfel vei avea acoperirea maximă a spațiului disponibil;
  • oferă prețuri la nivel de cont numai dacă ai un sortiment omogen;
  • pentru a crește relevanța ofertelor, specifică prețurile la nivel de grup de anunțuri sau campanie;
  • nu copia titluri și descrierile – descrierea ar trebui să ajute în explicații titlul;
  • specifică prețurile, chiar dacă oferi ceva gratuit – scrie că prețul este 0 – acest lucru va evidenția beneficiile ofertei tale.
  1. Elementele de aplicație

Cu ajutorul acestui element poți oferi un link către aplicația ta mobilă direct din anunțul de promovare. Când un utilizator va da click pe acest element, va fi trimis către App Store sau Google Play pentru a descărca aplicația. 

Aceste elemente vor fi foarte potrivite pentru instituțiile bancare ce dețin aplicații mobile, servicii de livrare sau taxi. 

  1. Elemente de promovare(promoție)

Acest element este potrivit atât pentru varianta desktop, cât și mobilă și poate fi utilizat atunci când planifici anumite oferte, reduceri, etc.

Beneficii ale elementului de promoție:

  • spre deosebire de sitelinkuri, acesta este adaptat pentru o anumită promoție și are o perioadă de valabilitate limitată. Prin urmare, se exclude situația când promoția s-a încheiat cu mult timp în urmă, iar linkul către aceasta este încă afișat – pentru că ai uitat să o ștergi.

Important! Nu uita să setezi perioada de început și încheiere a promoției. Dacă perioada promoției s-a încheiat aceasta nu se va mai afișa, de aceea nu este necesar să ștergi elementul.

  • elementul se evidențiază pe fundalul general.
  1. Elemente de imagine

Cu ajutorul elementelor cu imagine puteți încărca imagini complexe, relevante, pentru a completa anunțurile text existente. Elementele cu imagine pot îmbunătăți performanța anunțurilor cu ajutorul unor imagini atractive asociate produselor sau serviciilor oferite, care completează mesajul anunțurilor text.

Este recomandat să utilizăm cel puțin patru imagini unice și relevante, atât în format pătrat (1×1), cât și în format peisaj (1.91×1), la nivel de grup de anunțuri sau la nivel de campanie pentru a spori performanța acestora.

11. Elemente cu informații despre companie (numele și sigla companiei)

În secțiunea Informații despre companie, puteți să completați anunțurile text pentru mobil și computer existente cu elemente ale companiei, cum ar fi numele și sigla. Aceste elemente vă pot ajuta să interacționați mai eficient cu clienții noi și cei existenți, folosind valoarea mărcii. Iată cum vor arăta aceste elemente în anunț:

Pentru a folosi acest element în anunțurile text, contul dvs. trebuie să parcurgă Programul de confirmare a identității advertiserilor, prin care se verifică companiile, numele și locațiile advertiserilor.

12.Elemente de text la nivel de campanie (titlu și descriere)

Aceste elemente sunt similare titlurilor și descrierilor adăugate în anunț, însă, fiind adăugate la nivel de campanie, ele sunt potrivite pentru afișarea unei promoții și oferte speciale, fără a mai fi nevoie de editat toate anunțurile pentru a adăuga acestă informație. Putem asocia maxim trei titluri și două elemente cu descriere la nivel de campanie, care vor fi aplicate tuturor anunțurilor adaptabile în Rețeaua de căutare active în campanie. De asemenea, ele pot fi programate, afișându-se atât timp cât este valabilă promoția, fără a fi necesar un efort ulterior din partea ta pentru a le pune pe pauză.

Elementele automate

De multe ori, Google crează și afișează independent anumite elemente. 

Acestea sunt create în două condiții:

  1. Pagina de destinație conține conținut relevant (de exemplu, un număr de telefon în format text, liste de produse / categorii, descrieri cu beneficii etc.).
  2. Google prezice atunci când sunt difuzate elementele automate, rezultatele campaniei se vor îmbunătăți.

În total, Google poate afișa 10 elemente automate:

Evaluările vânzătorilor

Afișează evaluarea medie pe o scară de 5 puncte și numărul de recenzii pentru compania ta. Evaluările sunt extrase nu numai din serviciul Google Customer Reviews, ci și din serviciile partenerilor (Feefo, Reevoo, eKomi, Yotpo etc.). 

Ratingul este afișat pentru campaniile din Rețeaua de căutare dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiții:

  • Compania a primit 100 de recenzii unice pe Google sau un serviciu partener în ultimul an;
  • Google și / sau partenerii au analizat site-ul;
  • Compania a fost evaluată cu ajutorul Google Consumer Surveys.

Ratingul nu poate fi afișat dacă valoarea sa este sub 3,5 puncte.

Încă 9 elemente automate  

Pe lângă ratingul vânzătorului, Google poate afișa și alte elemente automate:

-sitelinkuri dinamice;

-explicații dinamice;

-fragmente structurate dinamice;

-titlurile de anunț mai lungi;

-aplicații automatizate;

-locații automatizate;

-imagini dinamice;

-nume de companii dinamice;

-sigle de companii dinamice.

În esență, acestea nu diferă de elementele personalizate. Singura diferență este că sunt generate automat.  

Checklist: Cum să utilizezi elementele în mod eficient

  • Adaugă toate elementele disponibile care sunt adecvate nevoilor tale de marketing. Set minim: sitelinkuri, număr de telefon (dacă există), adresă (pentru un punct offline), înștiințări și fragmente structurate.
  • Gândește o logică a afișărilor elementelor – adaugă-le la nivelul în care vor fi relevante (cont, campanie, grup de anunț).
  • Nu crea elemente „doar pentru a fi” – acestea ar trebui să fie specifice, simple și clare.
  • Personalizează programul de afișare – este disponibil pentru toate tipurile de elemente.
  • Ia în considerare tipul de dispozitiv pe care sunt afișate elementele; dacă sunt mai potrivite pentru un public mobil, activați prioritatea mobilă sau mărește licitarea pentru ele.
  • Urmărește statisticile privind elementele, dezactivează-le pe cele ineficiente și testează alte opțiuni.
  • Ferește-te de elementele automate și dezactivează-le pe cele care degradează statisticile sau nu îți îndeplinesc obiectivele.

Utilizează elementele cu o logică de marketing și acestea vor avea efect.

Baftă!





În general, conversiile sunt un indicator destul de complex în Google Ads. Dacă vrei să afli despre modelele de atribuire a conversiilor, cum să stabilești valoarea lor și cum să le analizezi – citește articolul nostru: Setarea și analiza conversiilor în Google Ads. 

Urmărirea conversiilor este esențială pentru orice strategie Google Ads de succes, așa că merită să înveți despre ele, cum să le setezi și analizezi ca la carte. 

Citește și ale articole
marca Boomerang